Fondant bloemen maken

Om taarten en gebak mooi op te maken wordt fondant gebruikt

Voor de creatieve bakkers onder ons is het mogelijk om zelf fondant bloemen te maken ter decoratie van taarten en ander gebak. Basis voor fondant bloemen. Als basis voor de bloemen wordt fondant gebruikt wat is verstevigd met tylose. Dit middel zorgt ervoor dat de bloemen stevig blijven tijdens het bewerken van het fondant. Het fondant wordt eerst uitgerold tot ongeveer 1mm dikte.

Fondant bloemen maken

Fondant bloemen maken met mallen

Voor het maken van fondant bloemen kunnen mallen ingezet worden. Om de mallen te gebruiken moeten ze eerst met poedersuiker worden bestrooid om vastplakken te voorkomen. De mallen zijn meestal bedoeld voor het hart van de bloem en vervolgens worden de bloemblaadjes met een mesje bijgesneden. Hiervoor kunnen ook uitstekers gebruikt worden in de vorm van een bloem. Deze vormen zijn vaak heel erg makkelijk als je ook al gebruik maakt van deeg-figuren of mallen voor je cupcakes, omdat ze dan vaak perfect aanpassen.

Bloemen vanuit de losse pols

Om zonder mal fondant bloemen te maken wordt gestart met een bolletje fondant. In dit bolletje wordt een gaatje geprikt tot ongeveer halverwege. Vanuit het gaatje worden 6 knipjes gemaakt in het bolletje, waardoor er 6 blaadjes ontstaan. Met de vingers kunnen deze blaadjes verder vormgegeven en uitgevouwen worden voor gebruik bij decoratie.